Výchova ke zdraví

logo

Info

Sdílejte s námi příklady dobré praxe, najděte nové kolegy a přátele.

více info

Ostatní

 

Podílíte se aktivně na výchově ke zdraví? Sdílejte, čerpejte inspiraci a inspirujte ostatní!

Zdravý životní styl je moderní a je zábavný!

Napište nám! Informace znamenají možnosti spolupracovat na zajímavých projektech!

Prevence nemocí a výchova ke zdraví je oblast, kde vzájemná konkurence  omezuje veřejný prospěch. Proto podporujeme vzájemné sdílení informací, insipirujeme a pomáháme inspirovat. Sdílíme pouze takové aktivity, které jsou vědecky podložené.  

 

Obsah:


HOBIT - e-learningový program učí o mozkovém a srdečním infarktu

E-learningový program HOBIT je zaměřený na vzdělávání žáků o mozkové mrtvici, srdečním infarktu a zdravém životním stylu. Klade důraz na rozpoznání příznaků těchto onemocnění a správnou reakci na ně.

Program byl vyvinut týmem doc. Roberta Mikulíka při Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně a prošlo jím více než 80 škol a 7000 dětí z celé České republiky (aktuální k březnu 2018).

Do programu HOBIT se mohou školy zapojit zdarma kdykoli v průběhu roku. Program neklade žádné nároky na znalosti učitele.

Návod je pro učitele k dispozici v sekci „Jak na edukaci -> na internetových stránkách www.projekthobit.cz ->.

Promo video:

 

Podrobněji o programu:

HOBIT je vzdělávací program, který má za cíl předávat žákům 2. stupně ZŠ a studentům víceletých gymnázií zásadní informace, díky kterým budou schopni zachránit život člověku se srdečním nebo mozkovým infarktem. Garantem programu je doc. MUDr. Robert Mikulík, Ph.D., světově uznávaný odborník na diagnostiku a léčbu mrtvic, který se již 20 let angažuje ve zvyšování povědomí o tomto onemocnění.

Výuka využívá simulační videa – tedy půlminutové scénky, ve kterých herci reálně předvádějí příznaky onemocnění. Právě tato simulační videa vnáší do výuky první pomoci nový prvek a učí děti, jak reagovat na akutní situace v běžném životě. Edukace probíhá online na počítačích. E-learning lze proložit tzv. doplňkovými aktivitami, což jsou pracovní listy, křížovky a hry vyvinuté přímo pro účel programu.

Pilotní fáze projektu prokázala, že žáci mohou být o problematice cévní mozkové příhody a infarktu myokardu efektivně vzděláni. Znalosti, měřené jako nárůst testového skóre po edukaci oproti vstupní znalosti zjišťované v prvním testu, vzrostly průměrně o 13 % na hodnotu 78 % správných odpovědí.

Vloženo 16. 3. 2018


 Dny zdraví se Střední zdravotnickou školou Pardubice

(březen 2017)

Učitelé a studenti Střední zdravotnické školy v Pardubicích pod vedením Mgr. Šárky Jeřábkové a Mgr. Moniky Kraťochové připravily pro žáky 1. stupně základních škol program zaměřený na zdraví a poznání lidského těla.

Program je koncipovaný jako zábavně edukační program pro práci s malými skupinami dětí na celkem sedmi stanovištích. Na stanovištích se děti střídají a každé z dětí tak získává poznatky z oblasti:

  • hygieny rukou a prevence některých infekčních nemocí,
  • krevního oběhu, významu červených krvinek, nemoci srdce a cév, 
  • správné výživy, významu pohybové aktivity a nemoi z nesprávné výživy,  
  • užívání alkoholu, drog a jejich rizik
  • preventivních prohlídek, vyšetření zraku, krevního tlaku, hmotnosti
  • potížích, které provází stárnutí a stáří
  • a mnohé další

Program si získal u dětí i učitelů velký ohlas. Děti v malých skupinách s nadšením spolupracují a čas ubíhá rychleji, než by si mnozí přáli. Během tří hodin děti získávají cenné informace zajímavým a zábavným způsobem, který se nezapomíná. 

Učitelům a studentům patří obdiv za jejich úsilí nad rámec, který je vymezený osnovami zdravotnické školy, neboť tím velmi pomáhají kolegům ze základních škol i rodinám dětí v upevňování u dětí vhodných postojů ke zdraví. Být zdravý je přece zábava!    

Reference o programu mohou poskytnout např. tyto školy:

ZŠ v Holicích, ZŠ Bratranců Veverkových (Pardubice) a ZŠ Štefánikova (Pardubice)

Fotografie z akce uveřejňujeme se souhlasem školy, která se programu zúčastnila (ZŠ Štefánikova, Pardubice) ve fotogalerii viz níže.

Vloženo 18. 4. 2017


Oblékáme hada Edu

had_eda

Kampaň “Oblékáme hada Edu” podporuje chůzi a jízdu na kole jako způsoby dopravy do školy a je zaměřena na děti a jejich rodiče. Kampaň je založená na hře, která je snadno realizovatelná pro každou školu. V průběhu hry je užitečné, když škola zorganizuje i další aktivity ->, které poskytnou žákům důležité informace ohledně dopravy a mobility, životního prostředí a zdraví.

Hry na záladě kampaně již relizovala řada škol v ČR a v roce 2015 jsou plánovány kampaně u příležitosti Dne Země (22. dubna) a Evropského týdne mobility (16. – 22. září). 

Registravat svoji školu do kampaně můžete i Vy. Kompletní informace naleznete na stránkách projektu: http://www.trafficsnakegame.eu/czechrepublic/ ->

Záštitu nad projektem v ČR převzal BESIP. 

logo-besip

Vloženo 4. 2. 2015

 


Stárneme úspěšně - projekt

Motto: Stárneme po celý život, stárněme úspěšně.

Autoři projektu: H. Matějovská Kubešová, P. Kellner. Klinika interní, geriatrie a praktického lékařství ->. Lékařská fakulta. Masarykova univerzita. Finančně p ->odpořeno MZČR.

Hlavním cílem projektu je zvýšení informovanosti laické veřejnosti adolescentního věku, mladšího a staršího dospělého věku a seniorského věku o vlivu životního stylu na zdraví jedince, o procesu zdravého stárnutí s maximálním zachováním kondice a soběstačnosti. V tomto směru proběhl již pilotní projekt ve spolupráci žadatele s vybranou základní školou a gymnáziem – podané informace a zvláště simulace syndromů stáří byly jak žáky 9. tříd, tak i studenty gymnázia akceptovány velmi dobře. Dle sdělení pedagogů se žáci i studenti vraceli k tématu i v dalších vyučovacích hodinách a kladli další a další dotazy.

Více o projektu pod odkazem » http://www.starneme-uspesne.cz/index.php ->

Nabídka programu "Stárněme úspěšně" pro školy

Vloženo 4.4.2016

 

 


Rotopedtours a pěškotours 2011

Zajímavou aktivitu pro seniory připravuje každoročně Národní síť podpory zdraví spolu s nadací Taťány Kuchařové a dalšími partnery. Hlavní myšlenkou je dát seniorům podnět k pohybu přitažlivou formou. Nenáročná, přesto zábavná a poutavá forma soutěže - sčítat ujeté nabo nachozené kilometry v zájmu dojet společně co nejdále - jistě zaujme nejen kolektivy seniorů v domovech, klubech, ale i jednotlivce. V roce 2010 takto ujeli senioři na rotopedu celkem, během jednoho kalendářního měsíce, vzdálenost větší než 3 311 km a ušli společně přes 2 270 km.

Tisková zpráva » zde.

Plakát ke stažení » zde

Fotografie z Rotopedtours 2010:


 

Týden zdraví na základní škole Polabiny I(DOC, 2 361 kB)

Světový den bez tabáku 2011 - nabídka programu a pozvánka do Českých Budějovic. Téma: Rámcová úmluva o kontrole tabáku (194 kB)

Pardubice na bruslích - 30. 5. 2011

 


Příručky, letáky – jinde nezařazené

 

 


Prevence onemocnění přenášených klíšťaty

U příležitosti Světového dne zdraví pro rok 2014 vydal Státní zdravotní ústav materiály, které mají zvýšit povědomí veřejnosti o onemocněních přenášených klíšťaty. Materiály jsou určené k přímému využití ve školách mateřských i základních, ordinacích a dalších různých institucích. Nabízí Vám informace atraktivní formou (prezentace, křížovky, náměty na hry), neváhejte je proto předávat libovolně dál v duchu kampaně "Předej informaci".

Informace o kampani (pdf, 66 kB)

Plakát ke Světovému dni zdraví -7. duben 2014 (pdf., 354 kB)

Poster (k využití do čekáren aj. prostranství)

Klíšťata _ prezentace k volnému využití (ppt., 1,04 MB)

Hra pro MŠ - námět k interaktivní edukaci (pdf., 240 kB)

Křížovky ke stažení v pdf.:

- křížovky 2 x (repelent, očkování, A4)

- křížovky 2 x (dtto. s obrázky, A4)

- křížovky 2x (dtto., forma A5)

- křížovky 3x (forma A4)

Vloženo 21. 4. 2014

 

 


Kontaktní čočky - hradí je VZP?

Zdravotní pojišťovna neuhradí kontaktní čočky pacientovi s běžnou krátkozrakostí, který se rozhodne nenosit z nějakého důvodu brýle, ale chce kontaktní čočky. Ze zdravotního pojištění se hradí zdravotní pomůcka kompenzující dotyčnou vadu v provedení nejméně ekonomicky náročném v závislosti na míře a závažnosti zdravotního postižení. K plné kompenzaci běžné krátkozrakosti slouží brýle, resp. brýlové čočky. Ty pojišťovna hradí v základním provedení plně a částku 150 Kč dostanete na obruby ->. Na nadstandardní brýlové čočky stejně jako na dražší obroučky si sice musíte doplácet, pokud ale požadujete základní provedení brýlí odpovídající předpisu na poukazu, je smluvní oční optika povinna takovéto brýle zhotovit bez jakéhokoliv doplatku.

 ...více v tiskové zprávě ze dne 5.10.2015

 


 

FOTOGALERIE

fotogalerie
počet fotografií: 29
© 2009 vychovakezdravi.com | všechna práva vyhrazena | tvorba www & design: mi-ma.cz
KHS Pce

Vyhledávání