Výchova ke zdraví

logo

Info

Sdílejte s námi příklady dobré praxe, najděte nové kolegy a přátele.

více info

Výživa

Doporučené zdroje

 

Společnost pro výživu

Stránky odborné společnostihttp://www.vyzivaspol.cz/ ->


 Zdravá školní jídelna

Internetové stránky určené personálu školních jídelen, ale také všem dalším, kteří se zajímají o správnou stravu. Stránky vznikly na základě projektu podpory zdraví podpořeného z dotačního titulu MZ ČR v letech 2015-2016 a jejich provozovatelem je Státní zdravotní ústav.

www.zdravaskolnijidelna.cz ->


 

Centrum hygieny potravin SZÚ

- vzdělávání veřejnosti, e-publikace, nutriční epidemiologie, potraviny nového typu aj.

http://www.szu.cz/odbor-laboratori-hygieny-vyzivy-a-bezpecnosti-potravin ->
Palackého 3a
612 42 Brno
tel./fax: 541 211 764


 Víš co jíš?

Stránky nabízejí ověřené a srozumitelné informace pro širokou veřejnost, naleznete zde řadu odpovědí na otázky z oblasti výživy, potravin, informace o nemocech z nesprávné výživy, zajímavosti a doporučení.

Internetové stránky vznikly ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, 3. lékařské fakulty UK, Ministerstva zdravotnictví, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Společnosti pro výživu.

Pedagogové zde naleznou v roce 2013 aktualizovanou metodiku výukového programu pro II. stupeň ZŠ.

www.viscojis.cz  ->


Nutriční databáze

Databáze složení potravin ČR -> je spravována a aktualizována Centrem pro databázi složení potravin ČR v rámci Ústavu zemědělské ekonomiky a informací -> v Praze. 

Budování Databáze podporuje Ministerstvo zemědělství. 

Ve verzi 6.16 jsou zpřístupněna data pro 764 potravin. Informace o zpracování dat jsou uvedeny v sekci Dokumentace k databázi ->.

Databáze je chráněna dle zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon). Údaje o nutričním složení potravin mají informativní charakter a nejsou určeny pro komerční využití. Exportní soubory z databáze se neposkytují.

www.nuricnidatabaze.cz ->

 vloženo 26. 4. 2017


Poruchy příjmu potravy

Doporučené internetové zdroje informací:

Preventivní programy na téma poruch příjmu potravy pro Vás mohou zajistit:

Léčba a diagnostika: http://psychiatrie.lf1.cuni.cz/centrum-pro-diagnostiku-a-lecbu-poruch-prijmu-potravy ->


Fórum zdravé výživy

http://www.fzv.cz ->


Zdravá výživa dětí

logo Výživa dětí

Poradenské centrum Výživa dětí poskytuje bezplatné konzultace z oblasti výživy a správného životního stylu zdravých dětí od 3 do 18 let. Tým zkušených nutričních terapeutek je zájemcům k dispozici na bezplatné informační lince 800 230 000 každý všední den od 9,00 do 17,00 hodin a poradí i prostřednictvím internetu.

http://www.vyzivadeti.cz ->


Česká obezitologická společnost

http://www.obesitas.cz ->

 


Flóraporadna

http://www.flora.cz ->


Informace o výživě, obezitě, snižování nadváhy

- provozuje společnost NUTRADIT, s r.o.
http://www.stob.cz ->

 


Zdravá pětka

- vzdělávací projekt o výživě; bezplatná linka zdravé výživy a řada informací o výživě, soutěže aj.
http://www.zdrava5.cz ->


Doporučený film: Super Size Me

– zabývá se problémy spojených s nadměrným konzumem rychlého občerstvení v tzv. Fast Food. Film je určen pro žáky od druhého stupně základní školy a středních škol.  Tematicky se hodí do hodin přírodních věd, zdravotní a tělesné výchovy, společenských věd, mediální výchovy nebo angličtiny. Je ale také výbornou studijní pomůckou pro rodiče. K filmu je možno stáhnout si metodickou příručku pro práci s dětmi. Film je v angličtině s českými titulky. DOPORUČUJEME!
http://www.aerofilms.cz/supersizeme/super.html ->

Kontakt na produkci filmu:

AEROFILMS s.r.o.
Vodičkova 41, Praha 1, 110 00
tel.: 00420 224 947 566 / fax.: 00420 222 585 345
info@aerofilms.cz / www.aerofilms.cz
Film programuje Jakub Němeček
email: program@aerofilms.cz / tel.: 572 557 861


Danone Institut pro výživu a zdraví

- informace o zdravé výživě, preventivní programy proti obezitě, aktuální informace z výzkumu
http://www.institut-danone.cz ->

 


Informační centrum bezpečnosti potravin

– naleznete zde informace o zdravotní nezávadnosti potravin, výživových doporučeních, informace o rizicích z potravin, informace o vědě a výzkumu, o hygieně při manipulaci s potravinou, dále výukové preventivní programy pro děti, propagační materiály a publikace…
http://www.bezpecnostpotravin.cz ->


Žij zdravě

- internetové stránky, na nichž najdete energetické hodnoty potravin, tabulky výdeje energie, vzorové jídelníčky, kvízy a soutěže, rady odborníků a také vzorové jídelníčky pro školní jídelny

www.zijzdrave.cz ->

 


Laktační liga

- organizace sdružující odborníky i laiky v zájmu podpory kojení v ČR, spolupracuje s mezinárodními organizacemi, pořádá odborné semináře, školí laktační specialisty, provádí poradenskou a konzultační činnost pro zdravotníky i kojící ženy, provozuje horké laktační telefonní linky a vytváří síť laktačních center v regionech ČR

www.kojeni.cz ->

 


 Přídatné látky v potravinách (éčka)

Na ověřených internetových stránkách www.bezkonzervantu.cz -> najdete velmi zajímavé informace, on-line poradnu, databázi "éček" a jejich vliv (pozitivní i negativní) na organismus.

Bez záruky uvádíme odkaz také na www.emulgatory.cz  ->, kde pod každým "éčkem" naleznete seznam potravin s jeho obsahem. Stránky nabízejí také možnost stáhnout si seznam éček do mobilu a mít tak jejich seznam po ruce při nákupu.

 

 


Výživa v nemoci, poradna odborníka on-line a infolinka zdarma

Web Výživa v nemoci.cz -> se věnuje problematice klinické výživy. Je určen nejen pacientům ohroženým podvýživou - tedy onkologicky nemocným, seniorům, pacientům podstupujícím náročné operace - ale i osobám, které se o ně starají - pečujícím.

Na webových stránkách naleznete poradnu, příběhy lidí, videa a celou řadu řadu konkrétních informací garantovanmých dietology.

www.vyzivavnemoci.cz

 

© 2009 vychovakezdravi.com | všechna práva vyhrazena | tvorba www & design: mi-ma.cz
KHS Pce

Vyhledávání