Výchova ke zdraví

logo

Info

Sdílejte s námi příklady dobré praxe, najděte nové kolegy a přátele.

více info

Sexuální výchova


Rakovina děložního čípku

Rakovina děložního čípku je každý rok v Česku diagnostikována zhruba u tisíce žen, téměř 400 žen na tuto nemoc zemře. Jde o druhé nejběžnější zhoubné bujení u žen současně a o nejčastější příčinu úmrtí na onemocnění virového původu - předčí i takové infekce jako AIDS nebo žloutenka. Přitom jde o druh rakoviny, která se může vyvíjet mnoho let. Ze všech onkologických diagnóz patří rakovina děložního čípku mezi ty, kterým lze účinně předcházet důslednou primární prevencí - onemocnění lze podchytit včas.

Původce onemocnění je virus

Už v 19. století italský lékař Rigoni-Stern zjistil, že rakovina děložního čípku nápadně často postihuje prostitutky, a přitom se téměř nevyskytuje u jeptišek. Jeho tehdejší práce na toto téma téměř upadla v zapomnění. V padesátých letech minulého století potvrdily četné epidemiologické studie souvislost mezi pravděpodobností vzniku rakoviny děložního hrdla a počtem sexuálních partnerů ženy. Zazněla jediná možná interpretace: původcem onemocnění musí být virus. Teprve v roce 1983 se německému virologovi Haraldu von Hausenovi podařilo toho pravého škůdce, lidský papillomavirus, izolovat. Původcem karcinomu čípku je v 99,9 procentech případů lidský papillomavirus.

Lidský papilomavirus je nebezpečný nejen ženám. Stále více se ukazuje, že HPV viry jsou nebezpečné i pro muže. Mohou u nich totiž vyvolávat např. rakovinu análního otvoru, genitální bradavice, či třeba nádory penisu, hlavy a krku. Většina HPV infekcí sama odezní, některé však mohou vést ke vzniku závažných onemocnění. Celosvětově je HPV příčinou 5 % všech onkologických onemocnění. Přitom právě rakovině způsobené viry HPV lze – jako vůbec jediné – úspěšně předcházet očkováním. Očkování je vhodné pro dívky i chlapce!

Očkování

Vakcíny obecně představují jednu z nejvíce progresivních metod prevence a léčby závažných onemocnění.

Kdy je nejlépe očkovat? Odborníci se shodují na tom, že nejvhodnější doba pro očkování je věk, kdy dívka (chlapec) ještě nezahájila svůj sexuální život. Vůbec to ale neznamená, že sexuálně aktivní ženy nemají šanci: vakcína podaná v pozdějším věku je může ochránit před eventuální případnou infekcí.

Od dubna 2012 hradí zdravotní pojišťovny očkování vakcínou Cervarix, na vakcínu Silgard je malý doplatek. Očkování zajišťují především pediatři, kam chodí na prevenci téměř sto procent třináctiletých dívek. Dívkám ve věku 13 let (než dovrší 14. rok věku) je očkování plně hrazeno. Dle informací dětské lékařky Hany Cabrnochové z národní imunizační komise při ministerstvu zdravotnictví probíhají studie, na jejichž základě bude možné očkovat místo současných tří dávek pouze dvěmi dávkami při zachování vysoké účinnosti ochrany.

Na podzim roku 2014 přišla VZP s mimořádnou nabídkou finančního příspěvku na očkování chlapcům ve věku 11 - 13 let. Více informací je možno získat v tomto informačním letáku.

Aktualizováno dne 25.9.2013

Online test o karcinomu děložního čípku  ->

 

nahoru


 

Užívání hormonální antikoncepce představuje pro ženu zvýšené riziko trombotického onemocnění

Každá dvanáctá žena v naší populaci je nositelkou genetické dispozice ke zvýšenému srážení krve. Pokud žena s touto dispozicí užívá hormonální antikoncepci, vystavuje se tím velkému riziku vzniku trombózy. V září 2010 byl představen na sexuologickém kongresu v Pardubicích test pro ženy, kterým si mohou ženy ověřit, zda netrpí některou z genetických mutací, které riziko hluboké žilní trombózy zvyšují. Test mohou využít ženy, které buď hormonální antikoncepci již užívají nebo se k tomuto kroku teprve chystají. Test si provádí každá žena sama stěrem ze sliznice dutiny ústní, který posléze odešle do laboratoře. Více informací naleznete na www.a-test.cz -> .

 

nahoru

 


 

© 2009 vychovakezdravi.com | všechna práva vyhrazena | tvorba www & design: mi-ma.cz
KHS Pce

Vyhledávání