Výchova ke zdraví

logo

Info

Sdílejte s námi příklady dobré praxe, najděte nové kolegy a přátele.

více info

Sexuální výchova

Edukační materiály

Obsah této stránky:


Veškeré edukační materiály je možné zapůjčit při osobním kontaktu na KHS Pardubice.

Sexuální výchova, AIDS

Dospívání a menstruace - také na DVD, aktuálnost ověřena

(18 min). Vhodné pro učitele výchovy ke zdraví, rodiče, vychovatele a dospívající od 11 let (zejména dívky).

Rok výroby 2000

Pěkně zpracovaný námět kombinovaný s animacemi. Hlavní téma je menstruační cyklus, první menstruace, změny v dospívání u chlapců a dívek, první gynekologická prohlídka. Vhodné pro žáky od 11 let do 16 let. Doporučuje se téma využít pro úvodní hodinu se zaměřením na změny v dospívání, hormonální regulace menstruačního cyklu (vhodné též pro střední zdravotnické školy). Učitel by měl doplnit videozáznam komentářem v části, která se týká gynekologické prohlídky (nové postupy, očkování proti HPV virům a další aktuální témata, která mohou být s návštěvou gynekologa spojeny).

Co je třeba vědět o sexu I.díl - aktuálnost ověřena
(26 min.) Určeno pro mladší školní věk, 2.- 4. třídu ZŠ
Seznamuje děti formou pohádkových postav prince a princezny s citovými i fyzickými projevy lásky, funkci ženských a mužských pohlavních orgánů, jak dochází k početí, vývoji plodu v těle matky a narození dítěte. Hraný pořad v kombinaci s kreslenými postavami.

Co je třeba vědět o sexu II.díl - aktuálnost ověřena (obsahová stránka dobrá, zajímavá, avšak v dokumentu vystupuje generace z 90. let)
(33 min.) Určeno pro 6.-7. třídy ZŠ
Dokumentární pořad na tato témata (v časové posloupnosti): puberta, menstruace, erotické snění, poluce, masturbace, pohlavní styk, pohlavní vzrušení, ochrana při styku - antikoncepce, ukázka nasazování kondomu, nechtěné těhotenství, interrupce, promiskuita a pohlavní nemoci, HIV, AIDS, homosexualita.

Aktualizováno 12.4.2016

 

Film "Mezi nimi" - volně ke stažení

Film Mezi nimi popisuje situace, do kterých se může dostat každý mladý člověk. Hlavní hrdina se nakazil HIV. Film poukazuje, jak lehce člověk ztratí své kamarády či naopak pozná přítele v nouzi. Odkrývá pocity hlavních hrdinů, ale také jejich rodičů, okolí. Řeší první lásky, vztahy rodičů a dětí, nepravdy o sexuálním životě, následky neuváženého sexuálního chování…Více informací o filmu a film ke zhlédnutí » zde. ->

Tento film je určen pouze pro domácí užití. Veškerá práva výrobce a vlastníků autorských práv k filmu jsou vyhrazena.


 

Přehled edukačních titulů

Sexuálně přenosné nemoci a jejich zdravotní rizika

Autor: MUDr. Radim Uzel,CSc.

Odborný poradce: MUDr. Vladimír Polanecký (KHS Praha)

Publikace (brožura) byla vydána za příspěvku VZP

V obsahu publikace:

  1. Bezpečný sex 2. Rizikové chování 3. Alkohol a sex 4. Ostatní drogy 5. Sexuálně přenosné nemoci 6. Bezpečnější sex 7. Seznam institucí

 

KONDOM - Krátký Odborný Návod Dostatečně Odpovědným Milencům

- v této publikaci naleznete vše o použití kondomů, typy kondomů, fakta a mýty o kondomech, otázky a odpovědi

Vydal: SZÚ, 2007 ; Autoři: MUDr. Jaroslav Jedlička, CSc., DiS. Jiří Stupka, MUDr. Anna Kubátová; Recenze: MUDr. Ivana Krabatschová

Publikaci uveřejňujeme se svolením autora a lze si ji pro vlastní potřebu stáhnout v pdf.:

40 let antikoncepce

- 65 stránková publikace (k zapůjčení u autora stránek), historické pojetí antikoncepce až po současnost, MUDr. Uzel, 2003. Doporučujeme jako doplněk výuky do předmětu Rodinná výchova.

 

Ať žijete či pracujete kdekoli, měli byste být dobře informováni o HIV a AIDS

Tato brožura je k dipozici v elektronické verzi na webových stránkách www.hiv.cz ->

Toto upravené 3. vydání publikace vyšlo v roce 2003, vydal: SzÚ, pracoviště manažera Národního programu boje proti AIDS. Autoři: Doc. MUDr. Marie Staňková, CSc. ; RNDr. Marie Brůčková, CSc., MUDr. Libuše Mruškovičová. MUDr. Jaroslav Jedlička, CSc.; MUDr. Daniela Kondrová

 

Na cestě k dospělosti aneb Na co se nejčastěji ptáte (pro 11-15 leté)

Publikace o 56 stranách je určena dospívajícím chlapcům a dívkám, aby je citlivě a zároveň srozumitelně provázela jejich prudkými vývojovými změnami v tomto nelehkém životním období. Upozorňuje na rizika, ale zároveň také ukazuje správné možnosti, které vyplývají ze správného životního stylu. příručka je psána slohem, který by mohl mladé lidi oslovit. Složité vědecké poznatky jsou podávány jednoduše a srozumitelně. Tato publikace je cenná i proto, že nejen seznamuje, ale zároveň ukazuje význam a výhody sebeovládání, vytváření správných postojů a životního zaměření a přijetí skutečných životních hodnot. Z obsahu témat: Dospívání -křižovatka různých možností, tělesné a duševní proměny v dospívání, dopsívání a sex, péče o pleť, rizikový životní styl v dopívání, těhotenství v dopívání, chlapecké dospívání očima sexuologa, sexuální obtěžování a mnoho dalších podrobných témat. součástí publikace je též menstruační kalendář.

Autor: Jana Hamanová a kol. , vydal: SZÚ , 1. vydání, Praha 2003

Jak zvolím nejlepší antikoncepci pro sebe i svého partnera?   

Velmi přehledné a kompletně zpracované informace o antikoncepci v barevném podání doprovázeném obrázky. Brožura o  35 stranách obsahuje také srovnávací tabulku o spolehlivosti jednoltivých metod antikoncepce. Brožura vznikla v rámci iniciativy "Světový den antikoncepce" a byla vydána v roce 2010.

Vydáno: 2010  - koalicí nevládních organizací s cílem zlepšit kvalitu reprodukčního zdraví

Více informací lze nalézt na www. antikoncepce.cz -> a www.your-life.com ->

Doporučujeme

 


Ročenka Národního programu HIV/AIDS v České republice (2007-2008)

Stáhnout - rocenka07-08.pdf (PDF 3,5MB)

 


 

 

Počet osob infikovaných HIV a s nemocí AIDS v ČR v roce 2013

Vloženo 2. 12. 2013


Plakát ke Světovému dni Boje proti Aids

Každých 20 vteřin je ve světě nakažena jedna osoba virem HIV, hlásá plakát Státního zdravotního ústavu vyrobeného k 1. 12. 2013.

Plakát v pdf. - Den boje proti Aids

Náhled plakátu

Vloženo 2. 12. 2013

 


Leták k prevenci CA děložního čípku

Materiál vydaný Zdravotním ústavem se sídlem v Ústí nad Labem v rámci mezinárodního projektu Aurora. Informace o tomto projektu se dočtete na stránkách Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem -> nebo pod odkazem Příklady dobré praxe.

Leták ke stažení v pdf.

Vloženo 3. 12. 2013


 

Brožura o HIV testech - "Otestuj se" 

 

Státní zdravotní ústav Praha ve spolupráci s dalšími zdravotnickými organizacemi vydal v roce 2015 novou informační brožuru, která stručně shrnuje důležité informace o HIV infekci, o možnosti postexpoziční profylaxe, jak probíhá testování, o druzích testů a interpretaci výsůedků testu. Brožura o 10 stranách A5 obsahuje také aktuální odkazy a kontaktní informace. Brožura je určena široké veřejnosti s důrazem na skupiny v největším riziku (muži mající sex s muži, sexuální pracovnice, injekční uživatelé drog aj.).

 

V elektronické podobě je volně ke stažení

» zde.

 

Máte-li zájem o tiskovou verzi, je možné požádat na adrese www.zuusti.cz ->

Vloženo 26. 2. 2016 

© 2009 vychovakezdravi.com | všechna práva vyhrazena | tvorba www & design: mi-ma.cz
KHS Pce

Vyhledávání